Kom op adem: evenement voor mantelzorgers

Evenement: kom op adem!

In aanloop naar de Dag van de Mantelzorg, organiseert Steunpunt Mantelzorg op woensdag 22 juni een gratis evenement voor mantelzorgers. Een leuke, ontspannende dag waar genieten, ontmoeten en informeren centraal staan. Laat de zorg even los en kom op adem. 

Waar?

Alle mantelzorgers zijn welkom op het event ‘Kom op Adem’.
Het event gaat door in de gebouwen van i-mens: Tramstraat 61, 9051 Gent.

Programma


Ontvangst: 10u30 – 11u00

Talks: 11u – 12u30

  • Steunpunt Mantelzorg: 
    Welkomstwoord en uitleg over de werking van Steunpunt Mantelzorg.
  • Prof. dr. em. Manu Keirse:
    Is klinisch psycholoog en gespecialiseerd in mantelzorg, rouw en verlies. Hij schreef o.a. meerdere boeken over rouw, verlies en de laatste levensfase.
  • Dr. Deborah Lambotte:
    Deborah Lambotte is docent lector binnen het opleidingscentrum verpleegkunde en onderzoekster binnen het onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijn aan de Hogeschool Gent. Ze heeft o.a. onderzoek gedaan naar de beleving van mantelzorgers tijdens de coronaperiode. Ze komt spreken over draagkracht en draaglast bij mantelzorgers gestaafd met wetenschappelijk onderzoek.

Lunch: 12u30 tot 13u30

Workshops: 13u30 tot 15u00

  • Workshop yoga (Siel Van Eekert)
    Yoga is voor iedereen. Voor wie wel of niet lenig is. Voor wie rust wil vinden en actief wil bewegen. Voor levensgenieters en harde werkers. Voor actievelingen en eerder passieve sporters. Door te zoeken naar ontspanning in de inspanning vind je zowel mentaal als fysiek de balans terug. We focussen tijdens een yogales op dynamische bewegingen met aandacht voor details en symmetrie om een tegenwicht te bieden aan de rush van elke dag. We oefenen zowel actieve als herstellende yogahoudingen. De ene houding zal je beter liggen dan de andere. Soms lukt het je meteen, andere houdingen vragen meer oefening.

  • Workshop creatief schrijven (Emke Dierickx).
    Je wilt er zijn voor anderen maar daardoor loop je soms jezelf voorbij? Je vindt de tijd niet om even stil te staan en te luisteren naar
    jezelf, jouw gedachten en gevoelens, je herinneringen en je toekomst? Door je gedachten en gevoelens toe te vertrouwen aan het papier, krijg je meer inzicht in wie je bent en wat je nodig hebt om er elke dag opnieuw te staan voor je dierbaren én voor jezelf. Het gaat niet over mooie zinnen maken of het volgen van de taalregels. Het gaat wel over de kracht van woorden en benoemen wat voor jou waardevol is. Dat doe je in de taal die het best bij jou past, je moedertaal, je dialect of je eigen taaltje dat lak heeft aan spelregels.

  • Praatsessie: hoe zorg je voor jezelf als mantelzorger? (Lieve Willems). 
    Mantelzorgers, 1000-poten. We lopen soms uitputtende marathons. Soms zelfs elke dag. Mee naar de dokter, de winkel… Nabij bij emotie, slecht nieuws, rouw, zoveel georganiseer… We koorddansen en dwalen tussen zoveel rollen: we zijn mantelzorger maar ook mens, partner, familielid, werknemer/werkgever, vriend… Hoe zorgen we voor onszelf? Terwijl iedereen tegelijkertijd zoveel van ons verwacht? En wij zelf ook zoveel noden en wensen hebben? Lieve Willems, zelf mantelzorger, leert verbindende taal, samenzorg en samenredzaamheid aan. Zo kan jij maar ook wie kwetsbaar is EN je omgeving meehelpen je energie en welbevinden te vergroten.
    Welkom allemaal, op naar meer hoopvolle zelf- en SAMENzorgende actie en taal!

  • Workshop: een goede balans tussen energiegevende en energienemende activiteiten (Freja Maenhout).

    Wil je het beste van jezelf kunnen (blijven) geven voor de persoon waarvoor je zorgt? Dan is een goed evenwicht tussen energiegevende en
    energienemende activiteiten belangrijk. Zowel fysieke als mentale vermoeidheid kunnen een zware last zijn. In deze interactieve workshop staan we stil bij wat voor jou nu die activiteiten zijn die jou energie geven of net energie opslorpen. We gaan aan de slag met enkele oefeningen en leren van elkaar. Na deze workshop beschik je over een beter inzicht in hoe jouw energiebalans er momenteel uitziet en krijg je ideeën en tips mee om deze balans te herstellen.

  • Workshop: neuzen in klei (Marnix De Bruyne).
    De eerste menselijke afbeeldingen ontstonden op wanden van grotten, gebruikmakend van reliëf. Het lichaam, het eigen lichaam, alle onderdelen van het lichaam (van kop tot teen) werden ontelbare keren bestudeerd, getekend, geschilderd, geboetseerd… Wij focussen voor dit project op de menselijke “ kop” meer bepaald op een deel ervan “DE NEUS”. De neus bevindt zich in het midden van het aangezicht en is het orgaan (reukorgaan) die het meest bepaalt hoe iemand eruit ziet. We observeren elkaars neus ,maken er schetsen van en daarna boetseren we de studies in klei. Achteraf bekijken we de resultaten, bespreken we elkaars werk. Zullen we elkaar bij de neus nemen?

Verwenpauze: 15u tot 15u30

  • Taart en koffie/thee

Theaterstuk: 15u30 – 17u00

  • Inspinazie: ‘Take Care’: in deze voorstelling zet het improvisatietheatergezelschap TIM / Inspinazie in het licht wat het allemaal betekent om mantelzorger te zijn. De balans zorg en zelfzorg krijgt daarbij veel aandacht. De voorstelling zelf is opgevat als zelfzorg, omdat het een moment is van herkenning en erkenning, uitwisseling, verlichting en verluchting.
    www.timtheater.be    

Einde: 17u00

Bereikbaarheid:

Met het openbaarvervoer: 

  • Met de trein: neem de trein naar het station Gent-Sint-Pieters. U kunt de dienstregeling van de treinen raadplegen op de website van de NMBS. Vanaf het station kunt u de tram of bus nemen naar het UZ Gent. Te voet doet u er ongeveer 43 minuten over.
  • Met de bus via Gent-Sint-Pietersstation: 
    Perron 6, busnummer 71 (Oostakker, Gent, Nazareth dorp).
    Perron 7, busnummer 49 (Gent, Herzele, Geraardsbergen)
    Perron 6, busnummer 70 (Oostakker, Gent, Zwijnaarde)
  • Met de tram via Gent-Sint-Pietersstation:
    Perron 17, metronummer 2 (Melle leeuw, Zwijnaarde) + 897meter wandelen tot aan Tramstraat 61.
 
Met de auto:

E17: volg de E17 in de richting van Gent. Ter hoogte van de verkeerswisselaar te Zwijnaarde neemt u de E40 in de richting van Oostende. Volg de wegbeschrijving hieronder.

E40. Volg de E40 in de richting van Gent. Neem de eerstvolgende afrit (N60) en sla op het einde van de afrit links af, richting Oudenaarde. Vervolgens komt u aan een zeer langgerekte rotonde. U moet bijna het volledige rond punt rondrijden om tot de Tramstraat te komen.

Bereken uw route via www.googlemaps.be

Schrijf je in!

Inschrijven voor het event is verplicht. Schrijf je snel in via:

Is het voor jou gemakkelijker om via telefoon in te schrijven? Geen probleem! Je kan ons bereiken via: 078 77 77 97