Ontdek ons aanbod op afstand
Tijdens de quarantainetijd ontwikkelden we een veilig aanbod op afstand om met mantelzorgers, zowel individueel als in groep, contact te houden.
Waar vind ik informatie over het coronavirus en over mantelzorg tijdens corona?
- Heb je vragen over corona in het algemeen? Neem contact op met de federaal telefoonnumer over corona 0800 146 89 of informeer je via www.info-coronavirus.be
- Ben je op zoek naar informatie over corona voor mantelzorgers? Ontdek ons overzicht van de laatste updates voor mantelzorgers.
Hoe kan ik (digitaal) aan zelfzorg doen?
- Ondervind je veel stress door corona? Ontdek de online module tegen coronastress van de Socialistische Mutualiteiten. Via oefeningen en tips ga je aan de slag om je mentaal welzijn een boost te geven.
- Wil je een zicht krijgen op je mentale veerkracht sinds de corona-uitbraak? Via test#schrijfruimtevol van Partena Ziekenfonds kan je testen hoe het zit met je veerkracht en krijg je na afloop een gratis e-book met tips hoe je jouw leven in balans kan houden.
- Ben je op zoek naar een goed gesprek? Je kan hiervoor terecht bij tele-onthaal via het nummer 106 of via hun chat.
- Zoek je naar tips over zelfzorg of zorgen voor elkaar? Op de website van De Zorgsamen vind je informatie, vuistregels en tests over zorgen voor jezelf en zorgen voor een ander.
Waar kan ik hulp vragen bij de organisatie van mijn zorg?
- Heb je hulp nodig bij de organisatie van je zorg? Je kan thuiszorgorganisatie i-mens bereiken via 078 15 25 35.
- Ben je op zoek naar praktische hulp via vrijwilligers? Thuiszorgorganisatie i-mens en Helpper ontwikkelden een online platform ‘Hulp tijdens de coronacrisis‘ waarbij vrijwilligers hulp kunnen aanbieden en mensen die op zoek zijn naar hulp, een aanvraag kunnen indienen. Hulp nodig bij je aanvraag? Mail hulp@i-mens.be of bel 078 15 25 35.
Waar vind ik digitale vrijetijdsbesteding?
- Hoe haal je natuur of cultuur in huis? Ontdek de digitale mogelijkheden via UitinHuis.
- Zoek je een creatieve uitlaatklep? Wisper biedt creatieve inspiratiebommetjes op vlak van dans, literatuur, theater, muziek, beeld of fotografie. Schrijf een cursiefje of doe een tekenopdracht op basis van hun tips
Zijn er nog organisaties die digitale bijeenkomsten organiseren voor mantelzorgers?
- Similes organiseert digitale bijeenkomsten voor mantelzorgers van personen met een psychische kwetsbaarheid. Bekijk de data en schrijf je in.
- Coponcho organiseert digitale praatgroepen voor mantelzorgers. Bekijk de data en schrijf je in.
- Kom op tegen kanker organiseert regelmatig webinars waar je als (ex-)kankerpatiënt vragen kan stellen over de impact van het coronavirus aan een aantal experts. Bekijk de data en schrijf je in.
- Alzheimer Liga Vlaanderen bouwt virtueel lotgenotencontact uit voor mantelzorgers. Bekijk de data en schrijf je in.
- Ben je op zoek naar behapbare informatie over dementie? Onze collega’s van S-Plus Antwerpen hebben op basis van onze informatie een infographic gemaakt over hoe je omgaat met personen met beginnende, matige en ernstige dementie.
Wat kan ik doen om mijn mantelzorger te bedanken?
- Woorden schieten nooit tekort. Een bedankje doet altijd wonderen. Tip? Zeg concreet waar je dankbaar voor bent.
- Schrijf een kaartje of brief met een bedanking. Ga aan de slag met onze tips en materiaal voor mantelzorgbrieven.
Wat kan ik doen om contact te houden met de persoon voor wie ik zorg als die elders woont?
- Bel regelmatig met de vraag of alles gaat. Of probeer een videochat uit (via WhatsApp, Messenger of Skype).
- Of schrijf een mooie handgeschreven zorgbrief aan iemand die je kent of aan een onbekend iemand uit een woonzorgcentrum. Is het al even geleden dat je in je pen bent gekropen? Lees de tips van Creatief Schrijven voor je #zorgbrief.
Heb jij zelf nog tips over hoe je contact houdt met de persoon voor wie je zorgt? Of zit je met vragen hierover? Contacteer ons via 02 515 04 42 of via info@steunpuntmantelzorg.be.
Waar vind ik digitale hulp bij afscheid nemen?
Hoe ga je om met rouw en hoe neem je afscheid in deze bijzondere tijden van corona? PXL Hogeschool staat met een Supportteam Rouwbegeleiding Corona, bestaande uit professionele rouwdeskundigen, voor je klaar met advies en een luisterend oor.
Ze doen dit voor zowel familie, naasten als hulpverleners zoals een verpleegkundige, zorgkundige, maatschappelijk werker, ergotherapeut, psycholoog, stagaire of arts. Ontdek alle informatie over hun Supportteam Rouwbegeleiding Corona en wat ze voor jou kunnen betekenen.