Mantelzorgtips en kleine gelukjes voor mantelzorgers

De verspreiding van het coronavirus riep een halt toe aan het leven zoals we het kenden. Dat is niet zonder gevolgen voor mantelzorgers. Het zijn ongeziene tijden met heel wat nieuwe uitdagingen voor mantelzorgers. 

Maar mantelzorgers verbaasden ons elke keer weer met hun verhalen en de liefdevolle en veilige zorg die ze geven. De druk is groot, maar de golf van solidariteit ook. 

We sommen hier enkele van de zelfzorgtips op die mantelzorgers de afgelopen tijd met ons deelden via interviews, gesprekken en reacties. Hopelijk zijn ze voor jou ook een hart onder de riem.

#mantelzorgzorgtip: praat tegen jezelf zoals je tegen een goeie vriend(in) zou doen. We zijn vaak strenger tegen onszelf dan tegen iemand anders die we graag zien en die in een soortgelijke situatie zit.

#mantelzorgtip van mantelzorger Thalia, die zorgt voor haar oma met dementie: “Mij helpt het om te praten met andere mantelzorgers omdat zij mij zonder al te veel woorden begrijpen en steunen.” Beluister haar volledige verhaal in onze mantelzorgpodcast.

#mantelzorgzorgtip over slaap: kan je niet goed in slaap vallen? Beeld je in dat je jouw gedachten in een rugzak stopt. Zet de rugzak in je gedachten buiten. Misschien staat hij er morgen nog, misschien niet. Misschien is hij lichter dan, misschien niet. Zolang je de rugzak alvast even buiten zet voor het slapengaan.

#kleingelukje van Lionel: “Mijn echtgenote Renate en ik zijn beide 60+ers. Zij draagt het grootste deel van de zorg voor onze 24-jarige diep-mentaal en fysiek gehandicapte dochter Tikvah. Ze werd geboren met slechts heel weinig hersenen. Ikzelf heb sedert 1,5 jaar een auto-immuun spierziekte, waardoor ik heel wat medicatie moet nemen om die ziekte onder controle te krijgen. Omdat we hier met 2 hoge risicopersonen wonen en mijn vrouw ook een risicofactor heeft, hebben we spijtig genoeg onze assistenten moeten ontslaan. Gelukkig helpen onze drie andere kinderen ons waar ze maar kunnen, naast hun werk. Ze verzorgen ons met alles wat we nodig hebben, als we het al niet via toelevering kunnen verkrijgen. Wat ons zeer veel deugd doet voor het ogenblik, zijn de kleine dingen van het leven. Bijvoorbeeld, we lezen veel en die momenten van rustig stilzitten in onze tuin als het weer het toelaat.” Lees het volledige interview met mantelzorger Lionel.

#kleinegelukjes van Roland: “De vrouw van mijn vriend heeft dementie en verblijft in een woonzorgcentrum. Toen hij niet meer op bezoek mocht, was hij bang dat ze achteruit zou gaan. Dankzij de informatie die we bij Steunpunt Mantelzorg kregen, heeft mijn vriend de moed gevonden om het woonzorgcentrum aan te spreken. Nu contacteren ze elkaar dagelijks via Whatsapp dankzij de hulp van de zorgverleners. Een wereld van verschil. Want mantelzorg stopt niet aan de deur van het woonzorgcentrum.”

#mantelzorgtip: vind je het moeilijk om hulp te vragen aan je omgeving? Begin klein. Vraag het allerkleinste wat je kan bedenken. Vraag dat aan een persoon die je heel goed vertrouwt. Zet de eerste stap.

#mantelzorgtip: Weet dat je niet alleen bent. Er zijn volgens schatting zo’n 600 000 mantelzorgers in Vlaanderen. De afgelopen tijd ontvingen we 3 keer meer vragen van bezorgde mantelzorgers.

#kleinegelukjes van Diane en Peter: “Mijn tip om de dagen nu samen in te vullen, is samen een spelletje kaart spelen en wat opdrachtjes laten doen die voor mijn man lukken. We houden zelf thuis nu Koffiehuisje met een koekje en genieten van samen zijn, met of zonder een kibbelmomentje, dat moet ook kunnen dat ventileert de stress en dagelijkse house momenten.😃 En humor, dat is ook heel belangrijk!”

Heb je zelf tips die je met ons wil delen? Wat geeft jou rust, moed of ontspanning? Vertel het ons via 02 515 04 42 of info@steunpuntmantelzorg.be. Wie weet, komt je tip hier (al dan niet anoniem) terecht als inspiratie of opkikker voor andere mantelzorgers.

Heb je zelf tips die je met ons wil delen? Wat geeft jou rust, moed of ontspanning? Vertel het ons via 02 515 04 42 of info@steunpuntmantelzorg.be. Wie weet, komt je tip hier (al dan niet anoniem) terecht als inspiratie of opkikker voor andere mantelzorgers.