Wie zijn we

Maak kennis met de medewerkers van Steunpunt Mantelzorg en de ondersteunende medewerkers mantelzorg bij i-mens, onze partner.

Bij Steunpunt Mantelzorg

Nesla Calik

“Niet iedereen krijgt dezelfde kansen. Dat motiveert mij om alle mantelzorgers vooruit te helpen.”

 • Administratief medewerker
 • Beantwoordt vragen van mantelzorgers via telefoon en per mail.
 • Geeft logistieke ondersteuning aan het team.

Hoelang werk je al voor Steunpunt Mantelzorg?

Ik werk al sinds 2004 voor Steunpunt Mantelzorg en ben dus de ‘ancien’ van het team (lacht). Maar ik doe het met hart en ziel, nog altijd. Als administratief medewerker behandel ik de vragen van mantelzorgers die we via telefoon of per mail binnenkrijgen. Het is mijn taak om mensen zo snel en zo goed mogelijk antwoord te geven. Daarnaast breng ik de reservaties voor onze vormingen en praatgroepen in orde, plan de agenda’s van mijn collega’s en zorg voor logistieke ondersteuning. Ik hou ervan dat alles netjes en in orde is.

Wat is jouw drijfveer om voor een mantelzorgvereniging te werken?

Ik ben zelf mantelzorger en ken veel mantelzorgers in mijn omgeving. Ik weet wat het is om voor iemand te zorgen. Daardoor kan ik me goed inleven in de situaties van mantelzorgers. Het motiveert me om hen zo goed mogelijk te helpen. Zeker omdat niet iedereen in deze wereld gelijk is of dezelfde kansen krijgt. Ook al kan ik niet alle problemen van mensen oplossen, ik wil wel mijn steentje bijdragen. Mensen helpen geeft me plezier en voldoening.

Maar ook het team geeft me energie om elke dag naar het werk te komen. We appreciëren elkaars werk en inzet, of je nu administratie doet of stafmedewerker bent. Iedereen is hier gelijk. Maar we zijn ook meer dan ‘gewoon’ collega’s: we delen onze zorgen en onze vreugde met elkaar.

Naomi De Bruyne

 “Mantelzorg houdt me alert voor al het goeie in de wereld.”

 • Coördinator Steunpunt Mantelzorg
 • Behartigt de belangen van mantelzorgers bij overheids- en andere instanties.
 • Vertaalt beleidsthema’s naar laagdrempelige artikels op onze media.

Hoelang werk je al voor Steunpunt Mantelzorg?

Sinds 1 oktober 2018 ben ik coördinator van Steunpunt Mantelzorg. Tijdens overleg met overheidsinstanties en andere organisaties vertegenwoordig ik zo goed mogelijk de stem van mantelzorgers. Zodat zulke overlegmomenten ook écht over mantelzorg gaan. Dat betekent dat ik goed mijn oor te luisteren moet leggen. Waar botsen mantelzorgers tegenaan? Wat zijn hun bezorgdheden? Dat vertaal ik naar mensen van het beleid, onderzoekers, de pers en iedereen die op een of andere manier in contact komt met mantelzorg. Wat ik ook fijn vind is nieuwe zaken in de wetgeving vertalen naar een toegankelijk artikel of blogpost. Zodat de juiste informatie ook terechtkomt bij mantelzorgers. 

Wat is jouw drijfveer om voor een mantelzorgvereniging te werken?

Veel mensen vinden het maar normaal dat ze aan mantelzorg doen. Ze staan er niet bij stil. Maar eigenlijk is het iets dat best veel impact heeft op je leven, op je welzijn… En niet iedereen staat er bij stil wat dit voor hen betekent. Mantelzorg heeft natuurlijk ook een positieve kant. Je haalt er voldoening en energie uit. Maar net omdat mantelzorgers zichzelf al eens vergeten, mogen wij hen zeker niet uit het oog verliezen. Soms volstaat het al als wij zeggen: het is wél oké om even op adem te komen en iets voor jezelf te doen.

Daarnaast haal ik veel voldoening uit de dagelijkse warme verhalen die ik hoor van mensen. Zo belde er onlangs een 91-jarige dame die vroeg hoe ze haar 89-jarige broer kon bedanken voor al de goeie zorgen. Mantelzorg houdt me alert voor al het goeie in de wereld. Er zijn zoveel mensen die iets goed doen voor een ander, daar ben ik telkens van onder de indruk.

Bij i-mens

Francis de Koning

“Iedereen heeft wel eens iemand nodig die klaarstaat voor hen.”

 • Administratief medewerker
 • Onderhoudt de ledenbestanden en registratiedocumenten.
 • Verzorgt de statistieken en boekhouding.

Hoelang werk je al rond het thema mantelzorg?

Ik werk nu al 2 jaar specifiek rond het thema mantelzorg. Voordien werkte ik 18 jaar voor Thuiszorg vzw. Ik hou me vooral bezig met de cijfers. De statistiek en de boekhouding. En waar ik kan helpen, help ik. Ik ben een heel sociaal iemand en voel me het nuttigst als ik iemand kan helpen. Ik zoek graag mee naar oplossingen en ben pas tevreden als anderen dat ook zijn.

Wat is jouw drijfveer om voor een mantelzorgvereniging te werken?

Veel mensen doen aan mantelzorg zonder dat ze het beseffen. Mantelzorg, dat gaat soms schijnbaar over kleine zaken zoals naar de apotheek gaan, de was doen voor je moeder in een woonzorgcentrum, de boodschappen doen, een nieuwe pyjama of kleren kopen, een luisterend oor zijn en dan ook eens passeren om de tv komen afstellen (lacht). Allemaal zaken die ik ook uit eigen ervaring ken als mantelzorger. Ook al zijn sommige zaken niet altijd even dringend, toch ben jij als mantelzorger de persoon van wie er iets verwacht wordt, op wie iemand anders rekent. Het betekent dat je altijd “paraat” staat voor iemand anders. Ik vind het belangrijk om het over mantelzorg te hebben, want iedereen heeft wel eens iemand nodig die klaarstaat voor hen.

Sarah Pardon

“We kunnen niet zonder mantelzorgers, daarom verdienen ze de juiste ondersteuning en waardering.”

 • Stafmedewerker mantelzorg
 • Verzorgt onze communicatiekanalen, zoals onze nieuwsbrief, de website, sociale media…
 • Geeft vormingen aan mantelzorgers.

Hoelang werk je al rond het thema mantelzorg?

Sinds 1 januari 2020 ben ik voltijds aan de slag als stafmedewerker mantelzorg bij i-mens. Voordien werkte ik al gedeeltelijk voor Steunpunt Mantelzorg, zo was ik al vertrouwd met het thema mantelzorg. Ik verzorg de communicatie en werk projecten en vormingen uit

Wat is jouw drijfveer om voor een mantelzorgvereniging te werken?

Ik ben zelf mantelzorger geweest voor mijn moeder in een palliatieve situatie. Daar komt mijn passie voor deze job vandaan. Ik wil zo veel mogelijk obstakels voor mantelzorgers wegnemen, zodat ze kunnen focussen op de essentie: zorgen voor iemand die ze graag zien. Het geeft me voldoening en energie als ik na een vorming voel dat de deelnemers op adem zijn kunnen komen en nuttige informatie gekregen hebben. Onze samenleving kan niet zonder mantelzorgers. Daarom verdienen ze ook waardering en de juiste ondersteuning.