Wie zijn we

Maak kennis met de medewerkers van Steunpunt Mantelzorg en de ondersteunende medewerkers mantelzorg bij i-mens, onze partner.

Bij Steunpunt Mantelzorg

Nesla Calik

“Niet iedereen krijgt dezelfde kansen. Dat motiveert mij om alle mantelzorgers vooruit te helpen.”

 • Administratief medewerker
 • Beantwoordt vragen van mantelzorgers via telefoon en per mail.
 • Geeft logistieke ondersteuning aan het team.

Hoelang werk je al voor Steunpunt Mantelzorg?

Ik werk al sinds 2004 voor Steunpunt Mantelzorg en ben dus de ‘ancien’ van het team (lacht). Maar ik doe het met hart en ziel, nog altijd. Als administratief medewerker behandel ik de vragen van mantelzorgers die we via telefoon of per mail binnenkrijgen. Het is mijn taak om mensen zo snel en zo goed mogelijk antwoord te geven. Daarnaast breng ik de reservaties voor onze vormingen en praatgroepen in orde, plan de agenda’s van mijn collega’s en zorg voor logistieke ondersteuning. Ik hou ervan dat alles netjes en in orde is.

Wat is jouw drijfveer om voor een mantelzorgvereniging te werken?

Ik ben zelf mantelzorger en ken veel mantelzorgers in mijn omgeving. Ik weet wat het is om voor iemand te zorgen. Daardoor kan ik me goed inleven in de situaties van mantelzorgers. Het motiveert me om hen zo goed mogelijk te helpen. Zeker omdat niet iedereen in deze wereld gelijk is of dezelfde kansen krijgt. Ook al kan ik niet alle problemen van mensen oplossen, ik wil wel mijn steentje bijdragen. Mensen helpen geeft me plezier en voldoening.

Maar ook het team geeft me energie om elke dag naar het werk te komen. We appreciëren elkaars werk en inzet, of je nu administratie doet of stafmedewerker bent. Iedereen is hier gelijk. Maar we zijn ook meer dan ‘gewoon’ collega’s: we delen onze zorgen en onze vreugde met elkaar.

Naomi De Bruyne

 “Mantelzorg houdt me alert voor al het goeie in de wereld.”

 • Coördinator Steunpunt Mantelzorg
 • Behartigt de belangen van mantelzorgers bij overheids- en andere instanties.
 • Vertaalt beleidsthema’s naar laagdrempelige artikels op onze media.

Hoelang werk je al voor Steunpunt Mantelzorg?

Sinds 1 oktober 2018 ben ik coördinator van Steunpunt Mantelzorg. Tijdens overleg met overheidsinstanties en andere organisaties vertegenwoordig ik zo goed mogelijk de stem van mantelzorgers. Zodat zulke overlegmomenten ook écht over mantelzorg gaan. Dat betekent dat ik goed mijn oor te luisteren moet leggen. Waar botsen mantelzorgers tegenaan? Wat zijn hun bezorgdheden? Dat vertaal ik naar mensen van het beleid, onderzoekers, de pers en iedereen die op een of andere manier in contact komt met mantelzorg. Wat ik ook fijn vind is nieuwe zaken in de wetgeving vertalen naar een toegankelijk artikel of blogpost. Zodat de juiste informatie ook terechtkomt bij mantelzorgers. 

Wat is jouw drijfveer om voor een mantelzorgvereniging te werken?

Veel mensen vinden het maar normaal dat ze aan mantelzorg doen. Ze staan er niet bij stil. Maar eigenlijk is het iets dat best veel impact heeft op je leven, op je welzijn… En niet iedereen staat er bij stil wat dit voor hen betekent. Mantelzorg heeft natuurlijk ook een positieve kant. Je haalt er voldoening en energie uit. Maar net omdat mantelzorgers zichzelf al eens vergeten, mogen wij hen zeker niet uit het oog verliezen. Soms volstaat het al als wij zeggen: het is wél oké om even op adem te komen en iets voor jezelf te doen.

Daarnaast haal ik veel voldoening uit de dagelijkse warme verhalen die ik hoor van mensen. Zo belde er onlangs een 91-jarige dame die vroeg hoe ze haar 89-jarige broer kon bedanken voor al de goeie zorgen. Mantelzorg houdt me alert voor al het goeie in de wereld. Er zijn zoveel mensen die iets goed doen voor een ander, daar ben ik telkens van onder de indruk.

Bij i-mens

Francis de Koning

“Iedereen heeft wel eens iemand nodig die klaarstaat voor hen.”

 • Administratief medewerker
 • Onderhoudt de ledenbestanden en registratiedocumenten.
 • Verzorgt de statistieken en boekhouding.

Hoelang werk je al rond het thema mantelzorg?

Ik werk nu al 2 jaar specifiek rond het thema mantelzorg. Voordien werkte ik 18 jaar voor Thuiszorg vzw. Ik hou me vooral bezig met de cijfers. De statistiek en de boekhouding. En waar ik kan helpen, help ik. Ik ben een heel sociaal iemand en voel me het nuttigst als ik iemand kan helpen. Ik zoek graag mee naar oplossingen en ben pas tevreden als anderen dat ook zijn.

Wat is jouw drijfveer om voor een mantelzorgvereniging te werken?

Veel mensen doen aan mantelzorg zonder dat ze het beseffen. Mantelzorg, dat gaat soms schijnbaar over kleine zaken zoals naar de apotheek gaan, de was doen voor je moeder in een woonzorgcentrum, de boodschappen doen, een nieuwe pyjama of kleren kopen, een luisterend oor zijn en dan ook eens passeren om de tv komen afstellen (lacht). Allemaal zaken die ik ook uit eigen ervaring ken als mantelzorger. Ook al zijn sommige zaken niet altijd even dringend, toch ben jij als mantelzorger de persoon van wie er iets verwacht wordt, op wie iemand anders rekent. Het betekent dat je altijd “paraat” staat voor iemand anders. Ik vind het belangrijk om het over mantelzorg te hebben, want iedereen heeft wel eens iemand nodig die klaarstaat voor hen.

Pieter Vanreybrouck

“Een luisterend oor, een eerlijk compliment of een daad van zorgzaamheid. Mantelzorgers geven om anderen en daarom geven wij ook om hen.”

 • Stafmedewerker mantelzorg
 • Geeft vormingen over relevante thema’s die mantelzorgers aanbelangen. 
 • Verzorgt de communicatiekanalen zoals: de nieuwsbrief, website, sociale media… 

Hoelang werk je al rond het thema mantelzorg?

Sinds 1 januari 2021 werk ik voltijds als stafmedewerker mantelzorg bij I-Mens.  

Wat is jouw drijfveer om voor een mantelzorgvereniging te werken?

Als socioloog zie ik mantelzorg als een belangrijk maatschappelijk aspect dat voor veel mensen, op een bepaald moment in zijn of haar leven, een dagelijkse realiteit wordt. Mijn doel is om mantelzorg meer zichtbaar te maken in onze samenleving en mantelzorgers op maat te informeren en ondersteunen. Via vormingen, projecten en heldere communicatie wil ik zoveel mogelijk mantelzorgers bereiken en belangrijke topics bespreekbaar maken.  Ik vind het belangrijk om mantelzorgers te betrekken, inspraak te geven en hun verhaal te laten vertellen. Alle mantelzorgers staan hierbij centraal en specifieke aandacht gaat daarbij naar het bereiken van kwetsbare groepen van mantelzorgers.

Kathelijn De Decker 

“Je kan pas goed voor iemand anders zorgen als je ook goed voor jezelf kan (laten) zorgen.”

 • Mantelzorgcoach
 • Gezondheidscoach
 • Vormingsmedewerker

Hoelang werk je al rond het thema mantelzorg?

Ik werk sinds 1 februari voor Steunpunt Mantelzorg.

Wat is jouw drijfveer om voor een mantelzorgvereniging te werken?

Ik ben mantelzorger voor mijn oma. Mijn oma’s ogen lichten op als ik haar kamerdeur openzwaai. Met haar pretlichtjes ontsteekt ze de warmte in mijn hart. Enerzijds wil ik zoveel mogelijk geluksmomenten samen bijeensprokkelen. Anderzijds besef ik dat daar ook een valkuil ligt. Daarom zoek ik steeds de gezonde balans tussen zorgen voor mijn omaatje en zorgen voor mijzelf. Als vormingsmedewerker wil ik bijdragen aan het mantelzorgtraject van anderen. Dat doe ik door praktische kennis te delen, maar ook door te putten uit de ervaringen van alle mantelzorgers die ik ontmoet. Ik hoop een brug te vormen waarlangs mantelzorgers van elkaar kunnen leren, zodat ze de steun vinden die ze nodig hebben en verdienen.