Thema’s

Financiële ondersteuning voor mantelzorgers

In deze sessie krijg je informatie over de gemeentelijke mantelzorgpremie en de verschillende zorgbudgetten. We overlopen of je in aanmerking komt en hoe en bij wie je premies kan aanvragen. Ook staan we stil bij de erkenning en ondersteuning die mantelzorgers verdienen.

Wegwijs in mantelzorg: hoe combineer ik werk met mantelzorg?

Je krijgt informatie over de verschillende verlofsystemen: wanneer en hoe kan je tijdskrediet aanvragen, wat is verlof voor medische bijstand en wanneer ben je wel en niet beschermd tegen ontslag? We wisselen tips en ervaringen uit over de haalbaarheid van werk en mantelzorg.

Wegwijs in dementie

Met deze vorming willen we mantelzorgers van personen met dementie, alsook andere geïnteresseerden en sympathisanten, meer inzicht bieden in de oorzaken en symptomen van deze ziekte(s). Aan de hand van casussen zal tevens stilgestaan worden bij de verschillende fases van de aandoening. De deelnemers gaan naar huis met inzicht in de veranderingen die optreden en praktische tips voor het dagelijkse functioneren van een persoon met dementie. Er is ruimte om ervaringen uit te wisselen, te luisteren naar en te leren van elkaar.

Mantelzorger? Hoe zorg je ook voor jezelf?

Zorgen voor iemand vraagt veel van iemand. In deze vorming staan we stil bij de draagkracht en draaglast van mantelzorgers. Hoe zorg je ervoor dat de zorg haalbaar blijft en hoe zorg je voor jezelf? We overlopen tal van diensten en mogelijke hulpmiddelen die je daarbij kunnen ondersteunen. 

Eerste hulp bij zorgplanning

In deze sessie krijg je handvaten om de zorg te plannen, zodat jij en jouw dierbare kunnen verder bouwen op de ervaringen en kennis die hierover bestaan. Hoe praat je met je zorgvrager of mantelzorger over de zorg van later? Welke scenario’s hebben jullie in gedachten: wat na een ziekenhuisopname, een ernstige val of andere complicaties? Wat als je thuis niet meer kan verzorgd worden? Via gespreksthema’s maken we een plan voor de zorg van later. 

Verlies en rouw bij mantelzorg

Verlies kan je zowel tijdens als na de zorg meemaken. Na een intensieve zorg staat je vaak een dubbel verlies te wachten: afscheid van een persoon, maar ook afscheid van een manier van leven. Wat zijn de verschillende vormen van rouw? Wissel ervaringen uit en sta stil bij je eigen rouwproces.

Wat als de zorgsituatie ontspoort?

Wanneer je er als mantelzorger alleen voor staat en weinig hulp of ondersteuning krijgt of aanvaardt, ben je extra kwetsbaar voor overbelasting. ​Je blijft je wel inzetten voor de zorgbehoevende maar met minder energie. Je blijft roeien met steeds kleinere riemen. Je gaat steeds verder aan jezelf voorbij en schuift je eigen grenzen altijd een beetje op. In veel gevallen ontspoort de zorg zonder dat je het beseft.

In deze sessie krijg je antwoorden op volgende vragen: Wanneer ontspoort de zorg? Hoe herken je de signalen van ontspoorde zorg? Hoe kan je ontspoorde zorg voorkomen? Je leert wat het verschil is tussen misbehandeling en mishandeling, je krijgt tips om de zorg draaglijker te maken en we staan stil bij verschillende hulporganisaties.

Patiëntenrechten

Wat zijn jouw rechten als patiënt? In deze sessie overlopen we de acht patiëntenrechten via verschillende getuigenissen en verhalen. We geven meer uitleg over zorgplanning, het begrip zorgvolmacht en we staan stil bij de rollen van een vertegenwoordiger en vertrouwenspersoon.

Kwaliteit en evaluatie

Onze infosessies worden continu geëvalueerd en verbeterd. Ze volgen de actualiteit en zijn up-to-date met de laatste wijzigingen.