Thema’s

De verschillende thema’s per infosessie

Financiële ondersteuning voor mantelzorgers en hun naasten.

Je krijgt informatie over de gemeentelijke mantelzorgpremie en de verschillende zorgbudgetten. We overlopen of je in aanmerking komt en hoe en bij wie je premies kan aanvragen. Ook staan we stil bij de erkenning en ondersteuning die mantelzorgers verdienen.

Hoe combineer ik werk met mantelzorg?

Je krijgt informatie over de verschillende verlofsystemen: wanneer en hoe kan je tijdskrediet aanvragen, wat is verlof voor medische bijstand en wanneer ben je wel en niet beschermd tegen ontslag? We wisselen tips en ervaringen uit over de haalbaarheid van werk en mantelzorg.

Wegwijs in dementie.

Je wereld staat op zijn kop wanneer de diagnose dementie gesteld wordt. Zowel bij de persoon met dementie als bij zijn omgeving. Leer de oorzaken en symptomen begrijpen, verken de verschillende fases van dementie en ontvang praktische tips over hoe je in het dagelijks leven kan omgaan met dementie. We geven je voldoende ruimte om je verhaal te delen met mensen die hetzelfde meemaken.

Jong & mantelzorger. 

Neem jij zorg op voor iemand uit je omgeving die door een ziekte, een beperking, ouderdom of een psychische problematiek ondersteuning nodig heeft? Dan ben je niet alleen. Heel wat jongeren geven zorg en ondersteuning aan iemand uit hun omgeving, bijvoorbeeld een ouder, broer of zus, vriend of lief. In deze infosessie geven we je inzicht in wat mantelzorg is en de uitdagingen die de combinatie met je studie kan geven. Wat neem je mee na de workshop?

  • Wat is mantelzorg?
  • Vanaf wanneer kan je zeggen dat je een mantelzorger bent?
  • Welke diensten kunnen mij helpen?
  • Hoe zorg je voor jezelf?
  • Wat zijn je kleine momenten van geluk?

Mantelzorger? Hoe zorg je ook voor jezelf?

Zorgen voor iemand vraagt veel van iemand. In deze vorming staan we stil bij de draagkracht en draaglast van mantelzorgers. Hoe zorg je ervoor dat de zorg haalbaar blijft en hoe zorg je voor jezelf? We overlopen tal van diensten en mogelijke hulpmiddelen die je daarbij kunnen ondersteunen. 

Eerste hulp bij zorgplanning.

Hoe praat je met je zorgvrager of mantelzorger over de zorg later? Welke scenario’s hebben jullie in gedachten: wat na een ziekenhuisopname, een ernstige val of andere complicaties? Wat als je thuis niet meer kan verzorgd worden? Via gespreksthema’s maken we een plan voor de zorg later.

Verlies en rouw bij mantelzorg.

Verlies kan je zowel tijdens als na de zorg meemaken. Na een intensieve zorg staat je vaak een dubbel verlies te wachten: afscheid van een persoon, maar ook afscheid van een manier van leven. Wat zijn de verschillende vormen van rouw? Wissel ervaringen uit en sta stil bij je eigen rouwproces.

Wat als de zorgsituatie ontspoort?

Wanneer ontspoort de zorg? Hoe herken je de signalen? Hoe kan je ontspoorde zorg voorkomen? Je leert  grenzen stellen en je krijgt tips over hoe je een goeie balans kan bewaren tussen je job, je privéleven en de mantelzorg. 

Je rechten als patiënt.

In deze infosessie staan we stil bij je rechten als patiënt en als mantelzorger. Wie kan je medische informatie inkijken? Kan je een behandeling weigeren? En waar kan je terecht bij een klacht over een hulpverlener of ziekenhuisfactuur? We geven een overzicht van alle patiëntenrechten, met ruimte voor vragen en het uitwisselen van ervaringen.

Lichtpuntjes bij mantelzorg

Elke mantelzorgsituatie is uniek, maar de meeste mantelzorgers delen met elkaar dat ze het als een heuse uitdaging ervaren. Je combineert de zorg met werk, school, zorg voor kleinkinderen, een eigen zorgsituatie en je eigen behoeftes verdwijnen als eerste naar de achtergrond. Dit alles veroorzaakt vaak stress voor jouw lichaam en geest. In deze sessie gaan we daarom aan de slag met een paar inzichten in hoe ons brein reageert op stresssituaties en concrete tips die ons mentaal sterker kunnen maken. We kunnen de zorgsituatie (vaak) niet (veel) veranderen, maar we kunnen proberen om met kleine ingrepen meer lichtheid te ervaren. We luisteren naar elkaar en vinden herkenning in de verhalen van medemantelzorgers. Want niemand begrijpt je zo goed als iemand die hetzelfde lot ondergaat. 

Kwaliteit en evaluatie

Onze infosessies worden continu geëvalueerd en verbeterd. Ze volgen de actualiteit en zijn up-to-date met de laatste wijzigingen.