Tips bij hulp vragen

Hulp vragen is een beetje zoals een spier trainen. Het vraagt oefening. Wij sommen hier voor jou enkele tips op ter inspiratie.

Begin klein

Wat is de allerkleinste vraag die je zou kunnen stellen?
Stel je een persoon voor bij wie je het meest op je gemak voelt. Probeer iets kleins uit bij iemand die je heel goed vertrouwt en bouw zo je zelfvertrouwen op!

Als je hulp wil vragen kan het helpen om dat op voorhand in te oefenen:

  • Wat ga je zeggen?
  • Aan wie ga je het vragen?
  • Wat ga je precies vragen (wees concreet)?
  • En oefen, oefen, oefen! Ik weet het zeker dat je het kan!

Voeg het woord ‘omdat’ toe

Als je iets wil vragen dan helpt het om het woord “omdat” in je vraag te gebruiken. Studies geven aan dat mensen sneller hulp geven als je dit woord gebruikt.

Zoek geen excuses, maar zeg duidelijk waarom je hulp nodig hebt. Zo voel je je sterker in je schoenen. En aanvaard dat sommige mensen je graag willen helpen, gewoon omdat ze je graag zien of graag mensen helpen.

Maak het concreet

Bedenk vooraf duidelijk waar je hulp bij nodig hebt en maak je vraag zo concreet mogelijk. De vuilniszak buitenzetten, de administratie voor een bepaalde aanvraag, de strijk of gewoon gezelschap.
Mensen vragen sneller praktische hulp (bv. kan je me helpen met mijn boodschappen) dan sociale hulp (bv. kom je eens op bezoek voor een babbel).
Heb je nood aan een babbel? Durf dit dan zeker ook te vragen!

Zet de eerste stap

Wacht niet tot de ander de eerste stap zet, maar neem zelf initiatief. Heel wat mensen willen helpen, maar zijn te verlegen om iets aan te bieden.
Soms kan hulp vragen aan een organisatie eenvoudiger zijn dan hulp vragen aan een bekende. Kijk wat het beste voor jou werkt.