Nieuwe vrijwilligersverzekering

Boodschappen doen, de hond uitlaten, de was overnemen. Met deze kleine gebaren kan je mantelzorgers en zorgvragers helpen en hun zorgen in deze periode verlichten.

Om de golf van solidariteit tegemoet te komen en alles veilig te laten lopen, voorziet de Vlaamse overheid een vrijwilligersverzekering vanaf zondag 15 maart tot en met vrijdag 3 april. Die is volledig gratis voor de vrijwilligers!

Waarvoor ben je verzekerd?

Deze verzekering dekt burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke ongevallen. De polis kan je hier nalezen.

Opgelet: je bent niet verzekerd tegen besmetting, ziektes of de gevolgen daarvan. Dit is dus geen “corona-verzekering”.

We raden iedereen hoe dan ook aan om ten alle tijde de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Zorg goed voor jezelf.

Hoe vraag je de verzekering aan?

Je registreert je als vrijwilliger via de website www.vlaanderenvrijwilligt.be, op de pagina Vlaanderen Helpt. Je krijgt een bevestiging na inschrijving. Vanaf dan ben je een vrijwilliger van Vlaanderen Helpt.

Wat na 3 april?

Het is niet duidelijk of de Vlaamse overheid dit initiatief zal verderzetten. Maar laat dat je niet tegenhouden om je solidariteit met mantelzorgers en zorgvragers te tonen. Ook na de coronacrisis zal je buur, vriend of familielid je helpende hand nog kunnen gebruiken.

UPDATE: dit initiatief liep van maart tot augustus 2021 en is niet meer verlengd; vrijwilligers dienen verzekerd te worden door de organisatie waarvoor ze actief zijn.

Meer weten?