De lente is in aantocht!

Eindelijk, het einde van de donkere dagen zijn in zicht

Veel mensen zijn aan het aftellen naar de lente. De koude en de korte dagen werken vaak in op je humeur. Maar gelukkig is er beterschap in zicht. Want… op 21 maart is het officieel lente! Of toch al vroeger?

Astronomische vs. weerkundige seizoenen

De start van de astronomische seizoenen is afhankelijk van de stand van de zon. Er kunnen dus verschillen zijn in de dag wanneer een seizoen begint. Weerkundige seizoenen, zijn voor het gemak, vastgelegd op een vaste dag en veranderen dus niet. Dat is meestal de eerste dag van de maand (maart, juni, september en december).

Veel mensen denken dat de astronomische seizoenen altijd starten op 21ste van de maand (maart, juni, september en december). Maar dat is niet altijd het geval. Zo begint de astronomische lente dit jaar (en ook de komende jaren) niet op 21 maart maar op 20 maart. En meer concreet om 22u24. Dan zal de zon loodrecht invallen op de evenaar, met als gevolg dat de dag en nacht dan precies even lang duren. Astronomische seizoenen zijn dus seizoensindelingen die gebaseerd zijn op de positie van de aarde ten opzichte van de zon.

Berg die dikke wintertrui maar terug op

We nemen dus stilletjesaan afscheid van koning winter en verwelkomen meer zonlicht, meer buiten zijn en nieuwe positieve energie! 
De lente is een periode van groei en beweging. De natuur ontwaakt uit haar winterslaap en heel wat bloemen en planten krijgen de energie om open te bloeien. Niet alleen de temperatuur stijgt maar ook ons energiepijl en humeur (kan) de lucht in gaan! De langere dagen zijn goed voor ons bioritme en we worden minder snel moe naar het einde van de dag toe. We krijgen opnieuw vitamine D en meer energie. Samengevat: alleen maar een winwin. Laat die terrasuitstapjes maar komen, hoor ik je al zeggen?

Tips voor de lente?

  • Breng de lente in je huis. De lente is het ideale moment om je huis opnieuw in te richten met mooie planten of bloemen. Het ziet er niet alleen gezellig uit, het ruikt ook vaak heel goed.
  • Gedaan met stoemp en ovenschotels! Probeer seizoensgebonden gerechten (groenten en fruit) te eten. Het geeft je een lentegevoel en smaakt ook nog eens heerlijk.
  • Geniet van de kleuren in de natuur. Spot de typische kleurrijke lentebloemen die al het grijs en grauw van de winter doen vergeten. Heb je de krokus en het sneeuwklokje al gespot?
  • Langer daglicht = meer tijd om (buiten) te bewegen. Onderbreek het zitten en probeer meer te bewegen door: een wandeling, te joggen, yoga in het park… Je krijgt meer energie, voelt je gezond en dat zal je ook uitstralen. En dat rode kleur op je wangen? Dat staat je prachtig!