Vragen over hulpmiddelen

Hulpmiddelen kunnen heel helpend zijn in het zorgen voor iemand met een extra ondersteuningsnood. Ze ondersteunen jou in het uitvoeren van de zorgtaken en zorgen ervoor dat de zorgvrager nog bepaalde taken zelf kan uitvoeren. Zo zijn er hulpmiddelen voor verschillende doeleinden. Denk maar aan je kunnen verplaatsen, wassen en kleden, eten en drinken, communiceren… Maar hoe vind je nu als mantelzorger in dit ruime aanbod het hulpmiddel dat het beste past bij jou en/of de persoon waarvoor je zorgt? Op deze vraag tracht Freja Maenhout, ergotherapeut en mantelzorgcoach bij D-Akt Ergotherapie, in dit artikel een antwoord te geven.

Wat is een goed hulpmiddel?

Een goed hulpmiddel is een hulpmiddel dat een bepaalde handeling makkelijker en/of veiliger maakt. Denk hierbij aan een rollator die zorgt voor meer stabiliteit tijdens het stappen of het gebruik van een tillift zodat een verplaatsing vlotter kan gemaakt worden. Daarnaast wordt een goed gekozen hulpmiddel ook regelmatig gebruikt. Echter zien we vaak dat een hulpmiddel met de beste bedoeling wordt aangekocht, maar uiteindelijk in een kast onder het stof verdwijnt. Bij het kiezen van een hulpmiddel is het dus belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

Waarvoor wil je een hulpmiddel?

Eén van de belangrijkste vragen wanneer je op zoek gaat naar een hulpmiddel is: waarvoor heb ik een hulpmiddel nodig? Welk probleem dient het hulpmiddel op te lossen? Voor hoelang zal het hulpmiddel gebruikt worden? Op basis van deze vragen kan je nagaan aan welke voorwaarden het hulpmiddel dient te voldoen opdat het voor jou zou werken.

Mogelijkheden en beperkingen

Wat kan de persoon waarvoor het hulpmiddel dient nog wel en wat niet? Hier moet ook rekening mee gehouden worden bij de keuze. Dit geldt zowel voor de persoon die het hulpmiddel dient te gebruiken als voor de persoon die geholpen wordt met het hulpmiddel, want ook dit kan verschillen van situatie tot situatie. Denk maar terug aan het voorbeeld van een tillift. Jij als mantelzorger moet dit kunnen gebruiken en de persoon waarvoor je zorgt moet hierin plaatsnemen.

Gebruiksvriendelijkheid

Het gebruik van een hulpmiddel is best niet te complex. Een goed hulpmiddel zorgt er uiteindelijk voor dat een taak vlotter verloopt. Daarnaast is het correct gebruik ervan ook belangrijk.

Het oog wil ook wat!

Vaak is het gebruik van een hulpmiddel een akelig gegeven. Het wordt gelinkt aan ouder worden of iets niet (meer) zelfstandig kunnen. Bij het introduceren van een hulpmiddel kan je dus ook op heel wat weerstand botsen. Wanneer een hulpmiddel mooier oogt, zal deze weerstand al een stukje lager zijn.

Tip: laat jou helpen bij de keuze

Aangezien er heel wat zaken zijn waarmee je best rekening houdt bij de keuze van een passend hulpmiddel en er zoveel hulpmiddelen bestaan, laat je je best bijstaan door een deskundige. Deze kan je onder andere vinden in thuiszorgwinkels. Zoek je echter advies op maat, probeer je graag zaken uit, wens je hulp bij het leren gebruiken van een hulpmiddel? Neem dan contact op met een zelfstandig ergotherapeut of een ergotherapeut bij jouw mutualiteit. Ergotherapeuten verbonden aan je mutualiteiten geven je gratis advies.

Artikel geschreven door: 
Freja Maenhout, ergotherapeut en mantelzorgcoach bij D-Akt Ergotherapie

Wil je zelf ook eens een artikel schrijven over mantelzorg?
Stuur ons dan een mail naar: info@steunpuntmantelzorg.be