Ben ik mantelzorger?

Vanaf wanneer ben ik mantelzorger?

Je bent een mantelzorger wanneer je: 

  • zorg biedt aan iemand die omwille van ziekte, handicap, ouderdom een psychische kwetsbaarheid of verslavingsproblematiek ondersteuning nodig heeft.
  • een affectieve band hebt met de persoon voor wie je zorgt. Je moet dus geen familie zijn om mantelzorger te zijn. Je zorgt bijvoorbeeld voor je buur, je partner, je kind, je ouder, je vriend…
  • jouw hulp en zorg aan die zorgvrager op frequente basis verleent.

Wat is mantelzorg niet?

  • Mantelzorg doe je niet als beroep.
  • Mantelzorg is niet hetzelfde als vrijwilligerswerk.

Vrijwilligers sluiten zich aan bij een bepaalde (vrijwilligers)organisatie. Ze kiezen er zelf voor om voor iemand te zorgen of iemand te helpen. Het is dus een bewuste keuze en je zet het stop wanneer je zelf wil.   Mantelzorg gebeurt niet vanuit een organisatie. Mantelzorg overkomt je meestal. Je rolt erin. Je weet ook meestal niet als mantelzorger wanneer de zorg zal eindigen. Het is weinig voorspelbaar en je kan het vaak moeilijk van je afzetten.

Heb ik als mantelzorger recht op een premie?

Er bestaan verschillende premies (via de zorgkas of via de gemeente) om mantelzorgers en zorgvragers te ondersteunen. Voor elk van die premies bestaan er andere voorwaarden voor zowel zorgvrager als mantelzorger.

Heb je recht op een ziekte- of invaliditeitsuitkering? Het is niet nodig om dit te vermelden aan je adviserende arts, maar we raden je wel aan om dit te doen. Het heeft geen invloed op je uitkering, maar de arts zal het wel noteren in je dossier.

Meer weten?