Heb ik recht op verlof als mantelzorger?

Afhankelijk van in welke sector je werkt, kan je recht hebben op verschillende vormen van verlof om te zorgen voor iemand. Elk type verlof heeft zijn eigen voorwaarden en aanvraagprocedures:

In de privésector

Er bestaan een aantal opties in privésector om verlof op te nemen wanneer je wil zorgen voor iemand. Elk type verlof heeft zijn eigen voorwaarden en aanvraagprocedures:

Aan de Vlaamse overheid

Er bestaan een aantal opties aan de Vlaamse overheid om verlof op te nemen wanneer je wil zorgen voor iemand. Elk type verlof heeft zijn eigen voorwaarden en aanvraagprocedures:

In de openbare sector

Er bestaan een aantal opties in de openbare sector om verlof op te nemen wanneer je wil zorgen voor iemand. Elk type verlof heeft zijn eigen voorwaarden en aanvraagprocedures:

Als zelfstandige

Als zelfstandige kan je jouw beroepsactiviteit onderbreken om te zorgen voor een familielid dankzij zorgverlof. Het zorgverlof heeft zijn eigen voorwaarden en aanvraagprocedure.

Als werkzoekende

Als werkzoekende kan je vrijstelling krijgen om te solliciteren voor mantelzorg. Ook hier zijn voorwaarden aan verbonden.

Nieuw: aanvullende aanmoedigingspremie bij opname mantelzorgverlof

Vanaf 1 september 2020 kan je in aanmerking komen voor mantelzorgverlof via het erkenningsattest type 2 bij het ziekenfonds. Lees hier meer over de erkenningsattesten en het mantelzorgverlof. Werknemers die mantelzorgverlof opnemen, kunnen sinds 5 maart 2021 een Vlaamse aanmoedigingspremie aanvragen. Deze aanmoedigingspremie komt bovenop de onderbrekingsuitkering van de RVA. De Vlaamse aanmoedigingspremie is een extra uitkering voor werknemers uit de privésector of social profitsector die een engagement als mantelzorger opnemen.

Meer info over deze aanmoedigingspremie kan je vinden via deze link.

Meer weten?