Nieuwjaarsboodschap Steunpunt Mantelzorg

Ook in 2023 is Steunpunt Mantelzorg er voor jou!


De feestdagen staan voor de deur. Een periode van warmte, zorgzaamheid en samenzijn met je geliefden. Eveneens is het een periode van reflectie over het jaar dat voorbij is en van vooruitblikken naar wat komt. Als mantelzorger is deze reflectie niet altijd gemakkelijk. Je holt jezelf voorbij in de zorg voor je naaste waardoor je niet op tijd stilstaat bij wat dat met jou doet. Vooruitblikken naar de toekomst is dan weer confronterend, met vele ‘watals’- vragen en onzekerheid.

Zelf reflecteer ik ook terug op het voorbije jaar. Niet alleen als voorzitter van Steunpunt Mantelzorg, maar ook als mantelzorger. Na jaren van mantelzorg heb ik dit jaar eerst mijn mama en enkele maanden later mijn papa moeten afgeven. De leegte na het verlies en de mantelzorg snijdt diep. Me gooien in mijn job zorgt voor afleiding. Al gaat het rouwen en verwerken in ups en downs. Reflecties als deze maken me eens te meer trots op Steunpunt Mantelzorg. Elke mantelzorger heeft op een bepaald moment nood aan ondersteuning, een luisterend oor of informatie. Dat wij dat kunnen bieden aan onze 22 000 leden en 100 000 mantelzorgers die we bereiken, is iets waar ik bijzonder fier op ben. Voor 2023 zijn we ambitieus.

We blijven werken aan een betere ondersteuning en erkenning voor mantelzorgers, in alle fases van de zorg. Dat doen we door:

vormingen en ontspanningsmomenten te organiseren voor mantelzorgers;
– publicaties te maken die mantelzorgers wegwijs maken in het zorglandschap;
– een luisterend oor te bieden via onze telefoonlijn;
– samen te werken met zorgorganisaties zoals i-mens;
– de stem van mantelzorgers bij het beleid te brengen;
– in dialoog te gaan met de overheid over structurele erkenning en ondersteuning; 
– onze samenleving te sensibiliseren via pers en media;
– …

Kortom, ook in 2023 staan we voor je klaar.

Warme groeten
Karin Van Mossevelde
Voorzitter Steunpunt Mantelzorg