Jonge mantelzorgers in het hoger onderwijs

Onderzoek naar de ervaringen van jonge mantelzorgers in het hoger onderwijs.

Hoogstwaarschijnlijk leg je niet meteen een link met jongeren wanneer je het woord mantelzorg hoort. Toch is 1 op 5 van de Vlaamse jongeren tussen 11 en 18 jaar mantelzorger (Bronselaer et al., 2021). En dat is meestal niet zonder gevolgen. Al van jongs af aan te veel mantelzorgtaken opnemen kan een negatief effect hebben op het welzijn en gezondheid van de jongere. Ook hebben ze een grotere kans om onderwijsachterstand op te lopen en om in armoede te belanden. Een gegronde reden dus om meer bewustwording te creëren. 

Samen met HOGENT (onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijnen Erasmus Hogeschool Brussel planden we het voorbije jaar enkele activiteiten rond het thema jonge mantelzorgers. Via workshops gaven we meer info over het begrip mantelzorg, veerkracht en de verschillende hulplijnen. We gaven een online trefdag voor en over (jonge) mantelzorgers (voor studenten en personeel), we ontwikkelden een sensibiliseringscampagne met mooie woorden en beelden (ingestuurd door studenten) en we organiseerden een event over jonge mantelzorgers. 

Naast alle initiatieven voerden we ook onderzoek naar de ervaringen van jonge studenten in het hoger onderwijs. Er namen in totaal 105 studenten deel aan het onderzoek. Hieronder enkele resultaten uit het onderzoek. Het definitieve rapport wordt later gepubliceerd.

Dit onderzoek is het resultaat van een alliantieproject tussen HOGENT, Erasmus Hogeschool Brussel en Steunpunt Mantelzorg. 

Het project Jonge Mantelzorgers wordt geleid door het onderzoeksproject van het onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijn
Contactpersoon HOGENT: Freya Ponteur

Presentatie: naar een mantelzorg vriendelijk hoger onderwijs