4 misverstanden over mantelzorgers

Mantel... wat?

Er zijn veel mensen die de term mantelzorg nog niet goed kunnen thuisbrengen. Mensen hebben er ooit al eens van gehoord maar wat wil het nu weer zeggen? De kans is groot dat je zeker één mantelzorger uit je omgeving kent. Want uit onderzoek blijkt dat 1 op 5 Vlamingen mantelzorger is.  Als mantelzorger zorg je op regelmatige basis voor een hulpbehoevende persoon uit je omgeving. Dat kan gaan van wekelijkse boodschappen tot effectief zorg verlenen voor je partner, kind, ouder, vriend of buur.  

Niet zo moeilijk toch?

Helaas. In de praktijk is het  toch anders. Zo worden mantelzorgers vaak vergeleken met vrijwilligers, iemand die je in dienst neemt, ouderen of mensen die eindeloos zorg kunnen dragen voor iemand. Om deze misvattingen de wereld uit te helpen belichten we hieronder veel voorkomende misverstanden over mantelzorg.

Misverstand 1:

Mantelzorger, dat ben ik niet, dat is iemand die je ‘in dienst’ neemt of iemand aan wie je extra hulp vraagt.

Het zijn geen professionele hulpverleners, familie of buren die je ‘in dienst’ neemt. Mantelzorger ben je wanneer je zorg draagt voor een dierbare en dit op regelmatige basis. Je doet dit zomaar en verlangt er niks voor terug. Zorg je voor je moeder die niet meer goed te been is, voor je kind met een handicap of voor je buurvrouw na een heupoperatie? Dan ben je mantelzorger.

Let op: er bestaan premies voor je zorgvrager en soms ook voor mantelzorgers. Dit zijn eerder symbolische vergoedingen die je aan elkaar geeft uit dankbaarheid. Het is geen loon in de strikte zin van het woord.
Meer info over mantelzorgpremies kan je vinden op: Heb ik recht op een mantelzorgpremie? (steunpuntmantelzorg.be)

Misverstand 2:

Mantelzorg en vrijwilligerswerk, da’s toch hetzelfde?

Vrijwilligerswerk doe je vanuit een organisatie. Mantelzorg, daarentegen, overkomt je. Je rolt erin. Vrijwilligerswerk kan je stopzetten. Misschien is dat geen gemakkelijke keuze omdat een aantal mensen afhankelijk zijn van jou, maar dit lost de organisatie op door bijvoorbeeld een nieuwe vacature uit te schrijven voor vrijwilligers. Bij mantelzorg gooi je niet zo gemakkelijk het roer om. Het zijn vaak dichte naasten zoals een partner, kind of ouder die op jou rekenen.

Misverstand 3:

Mantelzorgers kunnen eindeloos zorg dragen voor iemand.

Mantelzorgers zijn mensen van vlees en bloed. Hun engagement en loyaliteit is vaak groot, anders zouden ze niet doen wat ze doen. Maar ook hun draagkracht heeft grenzen. Af en toe eens vragen hoe het met hen gaat (en niet enkel vragen naar de zorgvrager) doet al wonderen.

Misverstand 4:

Mantelzorg gaat enkel over volwassenen.

Op mantelzorg staat geen leeftijd. Zorg jij voor je vader met verslavingsproblematiek, help je jouw zus met het syndroom van down, sta je jouw buurman bij samen met je overbuur? Dan ben jij ook een mantelzorger. We zijn vaak blind voor het feit dat ook kinderen en jongeren in een positie van mantelzorg zitten.

Wil je meer info over mantelzorg? Lees dan zeker ook het artikel “Ben ik mantelzorger?”.