De kogel is door de kerk. Het nieuwe Vlaamse Mantelzorgplan is definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Om alle doelstellingen, die in het nieuwe Mantelzorgplan neergeschreven staan te realiseren, zal de Vlaamse Regering 1 miljoen euro investeren. Met dit bedrag zullen 5 projecten gelanceerd worden met als doel: meer erkenning en ondersteuning voor alle mantelzorgers.
We zijn tevreden met deze financiële injectie. De ambitieuze doelstellingen uit het mantelzorgplan worden zo kracht bijgezet. We zetten onze schouders onder deze uitwerking en zetten ons 100% in voor een voelbare impact bij mantelzorgers. Hieronder lees je het volledige persbericht van Hilde Crevits, Viceminister-president van de Vlaamse Regering & Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin:
Persbericht: goedkeuring mantelzorgplan door Vlaamse Regering
We zijn verheugd dat de Vlaamse Regering in het kader van het relanceplan groen licht geeft aan het Vlaams mantelzorgplan en de daaruit volgende projecten. Door 1 miljoen euro vrij te maken zet de Vlaamse Regering mantelzorg nadrukkelijk op de kaart, met erkenning van de meerwaarde van mantelzorg voor het zorg- en welzijnslandschap en de maatschappij.
Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg en de erkende mantelzorgverenigingen werkten het afgelopen anderhalf jaar aan het mantelzorgplan in een intensief traject van participatie en co-creatie. In nauwe samenwerking met een ruime groep van stakeholders, niet-erkende verenigingen en beleidsdomeinen zoals werk, onderwijs en jeugd willen we de zichtbaarheid van mantelzorg op de werkvloer, op school en in de samenleving vergroten. Mantelzorgers die nog te vaak onder de radar blijven, bijvoorbeeld jonge mantelzorgers, kunnen door deze (h)erkenning beter worden ondersteund.
Met de goedkeuring van de Vlaamse Regering gaan we gemotiveerd van start met de volgende projecten:
• Mantelzorgbeleid op het werk
Zeven op tien mantelzorgers zijn beroepsactief. (H)erkenning van mantelzorgers op de werkvloer is dus erg belangrijk. In dit project worden personeelsdiensten, werknemers- en werkgeverscentrales gesensibiliseerd en zetten we in op de implementatie van methodieken rond mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid.
• Mantelzorgondersteuning bij scharniermomenten
Mantelzorgers geven aan dat ze bij een opname vaak nog onvoldoende gehoord worden. Via proeftrajecten zetten we in op het volwaardig betrekken van de mantelzorger, en dit zowel door het beluisteren van hun verhaal als het verschaffen van informatie. Er wordt specifiek ingezet op de verhuis naar een woonzorgcentrum en het (nakend) overlijden van de zorgvrager.
• Jonge mantelzorgers
In dit project hebben we aandacht voor de haalbaarheid van mantelzorg op jonge leeftijd. Zorgaanbieders, jeugddiensten en onderwijs worden gesensibiliseerd over de thematiek. We zetten samen trajecten op ter ondersteuning van jonge mantelzorgers.
• Psychologische begeleiding voor mantelzorgers
Een intensieve mantelzorgsituatie kan voor emotionele belasting zorgen. Dit project wil voorzien in psychologische begeleiding voor mantelzorgers. We zetten in op mantelzorgondersteuning door te linken naar de eerstelijnspsychologische functie, maar ook via psycho-educatiepakketten.
• Optimalisering mantelzorgers.be
Belangrijk bij de ondersteuning van mantelzorgers, is het verstrekken van heldere en toegankelijke informatie. In dit project optimaliseren we de website mantelzorgers.be tot een centraal, helder toegangspunt voor basisinformatie over mantelzorg.